Wednesday, March 26, 2008

Semalam terase mcm banyak sgt benda nk tulis. Banyak sgt yg bermain dalam tempurung kepala aku. Isu yg bercampur-baur. Psal kejujuran, loyalty, caring, love and even the way we have talk 2 others (2way communication)

Sejauh manakah kita jujur berkawan dgn someone? Jujurkah kita pada kawan kita? (n vise versa). How 2 make sure someone yg kita anggap kawan 2 x back stabbed kita, not talking behind our back?

Kadang2 kita tak boleh lari dari rasa “eii.. Geramnye ngn die” ataupon “ish.. Nyampah tol la”. Sbb itu mmg lumrah manusia, punya pelbagai perasaan. Dan persoalannya bagaimana kita hendak mengekspresikan perasaan itu to our best friend. Perlukah ditahan aje sbb ‘well, he/she’s my best friend la’. Or should we talk to our no1 best friend bout that no2 best friend? Tp sampai hatikah kita untuk melakukan demikian? Talking behind his/her back?

So di sinilah timbulnya isu loyalty. Tp persoalannya pada kawan yg mana kita harus jujur dan pada siapa kita perlu loyal? Adilkah kalau kita loyal 2 our no1 best friend dan berlaku jujur 2 our no2 best friend? Tak bolehkan kita berlaku adil pada kedua-duanya dengan jujur dan setia at the same time?

Semua tu terpulang pada hati. Kalau hati dah benci maka timbullah pelbagai perasaan yg kurang enak. Friends become enemy. Jadi macam mana nk elak kejadian seperti itu dari melanda persahabatan kita? Bolehkan cara komunikasi kita mengatasinya? Sometimes it’s hard to have face to face conversation. Most of us xsampai ati nk tego depan2 klo ade yg x puas hati. Nak cakap belakang (again) dia best friend kita. So for me, the best way is to shout off my mouth. Seboleh-bolehnya cuba utk tidak bercakap di belakang dia. Tp klo dia bercakap di belakang kita, bolehkah kita melakukan perkara yg sama?

Isu ini akan berbalik kepada bagaimana utk berlaku adil pada kawan kita? Mcm mana nk elak perasaan yg x di ingini tu? Should we control our action and our words supaya kita x dibenci oleh org? Memang susah nk puaskan hati semua orang kan? But at least try jangan bg orang benci kita jika kita tak boleh paksa orang untuk suka kita. Mungkin dengan mengurangkan bercakap kita akan kurang menyakitkan pihak lain (act, dr dulu lg aku nk kurangkan bercakap tp x pernah berjaya. So ramaila yg terase dgn aku. Huhu.. )

Conclusion nye aku pon xtau bagaimana utk merungkaikan persoalan2 ni. Setiap satu saling berkait. Bak kate Nabil Raja Lawak, korang pk la sendiri. (“,)

4 comments:

  1. Ermm..mmg sgt cdeh klau kwn yg kite anggap best friend talking behind our back.......but kadang2 kt pun buat benda yg sama pd mereka....bkn x syg mereka...tp kadang2 kite t'ckp apa yg kt fikir/rasa.....patutnyer ite simpan jer dlm hati..........

    ReplyDelete
  2. mmg susah kan..mmg tak boleh puaskan hati semua orang.sabar pon ada hadnya...

    my mom once told me dat a good fren is the one who can tell the good and bad,in the right way...

    and how is the right way?its hard to know,have to find lor....kadang pikir masing2 da besar...sejauh mane tahap limit..dahla orang mcm2...mcm2 pembesaran....
    misscommunication is common..

    aah....same2 la pikir sendiri...
    cerita hidup masing2..

    "we might forget what others say or do..but we might never forget how they make us feel"...

    nota kaki:listening to old song Setia Bersamamu by Sheila Majid feat KRU

    ReplyDelete
  3. salam....
    sometimes we have to hippocrite to ourselves to take care the relationship.

    ReplyDelete
  4. that's how life goes on.isn't it?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...