Wednesday, February 4, 2009

masker aku

pernahkah anda2 di luar sana mengenakan masker pd wajah anda?
aku teringin sgt nk guna clay mask
tp masih tak jumpa yg sesuai dan best
kalau anda2 pernah menggunakan produk yg bagus, sila suggestkan kpd sy =)(susah tol org yg bermasalah kulit nih!)

best kalau dilayan mcm ni slalu :D

skarang nih kalau rasa muka dh kasar mcm kulit buaya aku cari je apa2 kat dapur utk tempek kat muka
antara yg pernah aku buat
1.tumbuk beras hingga hancur-campurkan sikit air panas-lumur kt muka sampai kering
2.rincikkan tomato or penyet2 sampai agak2 boleh melekat kat muka
3.campuran beras hancur dan tomato
4.campuran beras dan cinnamon-ditumbuk(aku try skali je sbb xtahan pedih cinnamon)
5.asam jawa
6.serbuk teh(latest trial)

semua itu utk lembutkan kulit yg kasar saja(mcm sental muka la gk :p)
tidak pula berjaya menghalang jururawat keluar dr wad.hukhuk...
kalau rajin aku akan bt yg no1
kalau 'terlebih rajin' bt yg serbuk teh tu aje
sementara tunggu tempekkan tu kering akan rasa gatal2 sket
bg aku rasa gatal sbb kuman2 tgh mengucap sebelum mengembuskan napas terakhir.hahaha...

sapa tak caya bleh try *wink*


balik kg bole bt facial yg murah+best.body shop tau!cari kt kl xjumpe pong :(

16 comments:

  1. weh...aku guna sabun susu kambing jer...kurang la jerawat naik...murah pon murah...huhuhu....tang facial aku xberani la suggest sbb aku pon xberani nk facial muka...once facial kena sokmo buat...xleh miss..miss jer naik la jerawat cm jerawat batu...huhuhu...xkose den...ko rasa muka aku ok x arie tue???

    ReplyDelete
  2. mu tepek jek putih telo kat tisu muka(tisu tu kena nipis2kan)..pastu mu lekat kat muka..bio smpi kering.Ala2 masker gak ar..da betul2 kering, mu tarik tisu tu dr bwh ke atas..amalkan selalu..Insyaallah..muka mu sehalus sutera cam aku nie..hahaha:P..

    p/s:kalo nak instant lg..gunalah LOREAL..haha..dgn tag 'dirimu amat berharga'..haha..:P(product israel nie..g mano?)

    ReplyDelete
  3. farzilah:
    muka ko dari dulu aku tgk ok je
    aku bt facial guna bodyshop ok je
    yg product re-branding(tia dll) aku xbrani

    miss_slum:
    aku nk jugak try gune telo nih tp leceh arr..
    meh la ko btkan utk aku :D

    tukar guna product lain.syurah ke.huk2..

    ReplyDelete
  4. ak dah wat facial dlm 2 kali la...ok x ok..ak rase ok la gak...pe kate ko wat facial umi..???

    ReplyDelete
  5. aku bt kalau balik kg je.
    sbb aku suka product yg dia guna utk facial :)
    kat cni aku guna cara spt diatas.huhu..

    ReplyDelete
  6. aku pun pakai masker telur je.. tp dah berbulan2 lepas kawin x buat.. nak buat sorg leceh gak.. kena ada org lain tolong tampalkan baru syok.. hehe..

    ko suh oji tampalkan la..

    ReplyDelete
  7. hnmmm

    ummi
    aku tak tau nak bg cdgn
    sebab aku guna sabun susu kambign ja
    ang pun tau muka aku teruk giler time sekolah kan
    skrg better la ckit
    aku guna sabun susu kambing ja dr dulu

    ReplyDelete
  8. d.o.n.a.t:
    mmg malas kalau bt sndri.gune telo 2 aku takot xtahan bau hanyir.huhu..

    takde maknanya oji nk belek muka aku :D
    tgu aku bt facial pon dia merungut


    liyana:
    cleanser aku rasa ok dh guna Nutrimetic.
    cuma teringin nk guna mask :)

    ReplyDelete
  9. weh..guna tanah liat kat sungai tu je..cari je tanah liat kat tebing2 sungai tu..mst adanye..tanah yg kaler kelabu tp nmpk mcm bkilat sket..jgn ko cedok taik anjing yg kelabu plk..hehe

    ReplyDelete
  10. sengal punya lyter!
    ko pon pnah guna mask?patut gambaq kat blog azie 2 nmpak ko putih :D

    ReplyDelete
  11. hi..just found ur blog waktu bloghopping...tak pakai masker pun...tp ingat nk start pakai...lehla tiru buat sendiri ni..

    ReplyDelete
  12. urm...masker yg best n murah???aku pernah wat dulu..aku guna yg simple je mcmni-->
    yogurt(beberapa sudu,ikut ketamakan ati aku)+vitamin E (beberapa titik,bajet ikut sesuka ati aku gak)..then ko gaul2...
    kalo ikut aku,salunya aku wat lebih..then aku simpan dlm peti sejuk..so lain kali kalo nk pkai sng trus leh tempek kt muke...(sbnrnya nie petua utk kemulusan "benda" lain tp aku selamba je tempek kt muke ;p..hehehe...

    ReplyDelete
  13. p/s: btw,kalo ko nk ilangkn jerawat n parut2,bole try CENKUDU..aku baru try produk nie 2bln sudah..okla kulit aku..parut2 pon mcm nk ilang..dia tak mengelupas..tu yg syok...aku tgk kakak n adik2 aku pkai kulit depa elok je..sbb tu aku try...

    ReplyDelete
  14. maria:
    tq sudi singgah wpon xsengaja :)
    sy pon suka bloghopping.

    try la masker(scrub pon bole)yg ala2 bodo2 tu.cadangan lain pon ok jugak.


    s.h.e:
    aku pon cm nk try guna yogurt.tp sbb kena p beli tu yg xjd2 lg nk try.huhu..bgus 2 campoq vit e.boleh ilangkan parut skali.harus dicuba cadangan hg nih!

    CENKUDU?xpnh nampak pon.macam jd duta produk plak hg nih.huhu..

    neway tq.cadangan hg akan aku masuk dlm buku =D

    ReplyDelete
  15. xpe nxt time aku bg tips2 lain lak;)...huhuhuhu.....

    ReplyDelete
  16. pandangan dan cadangan sgt dialu-alukan di ruangan ini.

    terima kasih.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...