Wednesday, February 11, 2009

petua hilangkan panas badan

petua ni diberi oleh my MIL
masa balik kg aritu my hubb sakit yg agak teruk
tak penah tgk dia sakit camtu
so, bawak pegi urut dan malamnya mak soh jarang dgn air daun kayu


daun-daun tu sgt berkesan utk hilangkan panas badan
mmg berkesan!serius tak tipu ;D
satu malam aku tuam & lap badan oji
esoknya dia terus sihat dan cergas seperti biasa


mak bekalkan daun tu utk oji mandi
tp aku yg guna.huhu..
badan aku (yg sentiasa panas) dh kurang siket panasnya



kepada ibu-ibu yg demam anaknya tak kebah (walaupon dh jumpa doc) boleh cuba petua ni (insyaAllah...)
kalau dok bandar pandai2 la cari.huhu..


nota kaki:-
kalau susah nk cari daun kekabu, daun rambutan+daun langsat pon boleh

mandi waktu subuh & maghrib
boleh jugak tuam kat dahi/lap badan (repeatedly)


AWAS!!
hanya untuk kurangkan panas badan, bukan panas baran @ panas hati


*ngee*



7 comments:

  1. ala...klu panas hati.. kamu baling je daun2 tue kat org yg marah tue.. wahwhahaha........

    ReplyDelete
  2. betol gak eh?
    bole jd petua gk 2
    =D

    ReplyDelete
  3. eh eh..baru nk try kat member baik ko sorg tu kalo die mara2..trus xjadi bile nampak awas yg bling bling tu..

    hahahaa..jahat la aku nih~
    incik liter,jgn la baca komen ni ye~

    ReplyDelete
  4. xyah try tu.ko report je kat aku.
    aku lg garang dr dia :p

    ReplyDelete
  5. oh...daun rambutan + langsat or kekabu ek...maner de weh..kg ayah aku jer la de...tue pon daun kekabu..

    yg aku tau guna daun bunga raya...ramas amik lendir die sapu kr kepala..tp jgn ko amik kt tepi jalan plak...kena kejar ngan dbkl nanti sapa mau tanggung...

    ReplyDelete
  6. klo ko g pasar mlm,cari la tpt jual buah.pas2 tanye dgn muka yg pura2 comel:daun rambutan n daun langsat ade tak?

    =p

    ReplyDelete
  7. Saya skg ag panas dlm badan da dua minggu pergi doc kasi ubat dmm saya tk dmm cuma panas dlm bdn yg wt kn sy cm dmm..jadi nie leh ke wt kn panas dlm bdn sy cpt sembuh sis...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...