Tuesday, March 17, 2009

kari ayam

akhirnya dapat jugak aku torai masak kari ayam
ikutkan aku tak minat sangat ayam masak kari
tapi since my hubb dah lama teringin nak makan, buatkan la jugak
i guess it tasted 'ok' (or should i said good?haha..) for the 1st timer (chicken) curry maker
rasa macam kari pulut kuning pulak

taraaaa....
pic yg ala-ala bodo-tah-hape-hape


senang je rupanya nak masak kari ni
cara-caranya:
1.tumis bawang putih+bawang besar+sedikit halia+daun kari sehingga naik bau
2.masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dan sedikit campuran bawang besar+ cili kering yang dikisar - masak hingga pecah minyak
3.masukkan ayam+kentang+air - biarkan empuk
4.lastly masukkan santan pekat and DONE!


itulah resepi kari ayam saya*ngeee*
sukatan main agak-agak saja
sangat senang bukan?
so,credit to semua rempah ratus yang memudahkan kerja memasak kita
kini memasak bukan lagi sesuatu yang sukar dengan adanya ready-made-spices(wahh..tag line lg)
so,selamat mencuba!

;D


seriously i've to lose some weight but it's hard to start 'dietting'.so how?huwaaa... :((

11 comments:

  1. Kalau lah mengawal diri utk diet itu senang...dh lama sy kurus pn ummi...tp sy asyik terbabas jerk..huhu

    ReplyDelete
  2. awak yg dh biasa diet pon terbabas apakan lg sy ni yg baru nk start dan dh terbiasa makan banyak.
    susahnya nak start.

    sedih!

    ReplyDelete
  3. mimi xreti msk kari...apapun xreti masak...cmne nk kawin ni...hoho

    ReplyDelete
  4. ish,kak umi dulu pon xreti masak gk.
    bila dah kawen kita akan pandai sendiri.tupon kalau slalu masak la.

    yg penting practice.lama2 insyaAllah pandai.

    ReplyDelete
  5. wah ummi,
    pas ni aku pi umah ang, ang dah blh msk sendiri,,tak pyh la jamu aku nasi bungkus lg....
    opps,,bocor rahsia kita
    ha ha

    ReplyDelete
  6. hari hg mai tu nasib xbaik la sbb aku tgh malas.sbb tu dpt menu special.haha..

    ReplyDelete
  7. he he
    ok
    next time aku pi nak rasa kari ang
    kari AYAM tau

    ReplyDelete
  8. tak abih2 ngn ayam.
    xmo2..aku nk bt kari sayoq.

    :))

    ReplyDelete
  9. ha ha
    wat la
    aku dah mkn sayur la ni
    he he
    tp bergantung pd keenakannya...
    ha ha
    klu sayur ang wat tu sdp,licin la....

    ReplyDelete
  10. toksah diet2..mkn jek..hehe..cam sodap yo kari ayam ko nie..huhu..dr pic laa..rase x tau..hehe..

    ReplyDelete
  11. liyana:
    kompom aku bt sayoq yg sedap2.haha..


    miss_slum:
    aku dh start pon.harap2 dapat bertahan.

    dr pic je dh nampak sedap,rasanya apatah lagi.
    ahakzz.. ;p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...