Wednesday, July 15, 2009

my new hobby: beading!

dah lama rasanya aku tak de hobby
rasanya aku punya last serious hobby ialah mengumpul setem (sanggup pegi beli setem kat kedai walaupon tau bukan setem ori.haha..)

hobby baru ni baru je terfikir dua tiga hari lepas
tengok baju yang fais jahitkan manik, teringin plak nak jahit manik sendiri

so harini dengan nekadnya dah plan; balik kerja nak pegi cari kedai jahit
puas fikir kat mana ada kedai jahit
yang aku dapat ingat satu je buat masa ni iaitu kat carrefour wangsa maju
tu pon kedai jual barang2 kawen; Sayang You
belasah jugak pegi tengok sebab dah nekad.hehe..

nasib baik ada manik walaupon tak banyak choice
ok la untuk beginner macam aku
manik tu pon aku tak tau kualiti dia macam mana
belasah aje!


balik umah dengan semangatnya mengoogle cara2 jahit manik dan cari baju lama untuk jadi medium pembelajaran
siap call fais mintak dia ajarkan kalau free sebab aku tak paham step kat tenet
tapi try jugak cucuk jarum (usaha dulu)

disebabkan manik "belasah aje" banyak la jugak yang menguji kesabaran aku
ade yang takde lubang, lubang kecik n senang hancur
haih! sabau..sabau.. :D

setelah mencuba inilah hasilnya
itulah corak yang berjaya difikirkan oleh novice macam aku ni
jahitan pon memang yang very basic (jelujur aje)
corak yang complicated teman tak paham.heh!
so, sesape yang pandai mohonlah beri tunjuk ajar pada teman :)

p/s:tak tau hobi ni akan bertahan lama mana.oji cakap hangat2 taik ayam je.aku pon dapat merasakannya.hehe...

10 comments:

  1. umi..oklatu..creative nya umi..kak nora aritu ada gak try jahit kat baju sendirik..tak dak test2..trus jahit kat baju batik..hihi..buruk bebenor yg untuk 1st time tuh..la nih ada 2 bgkus lagi beads yg belom guna..beli kat masjid india aritu..

    ReplyDelete
  2. hihi bagus la ummi..hobby yg menguntungkan...

    ReplyDelete
  3. kak nora:
    kreatif apanya kak nora.lukis pon ikut dan ja.jarak pon tak sama.

    esok time rehat nak p cari beads lg la.kat masjid india kat mana kak nora?bila nak cari satu kedai pon xingat kat mana.
    haih!


    nonny:
    hobby aje noni.bukan nak cari untung pon.boring2 kat umah,godek la.xde la nak klua shopping je.kan..kan..??
    :D

    ReplyDelete
  4. wah..baguslah hobi baru ko nie..wat aku teruja nak belaja menjahit manik ngan pais sblm dia pergi meninggalkan rumah kami:D

    ReplyDelete
  5. laa...kat bunga reben sebelah nagoya tu punya la banyak pilihan...g cari kat situ la..n klu nak beli beli yang dari jepun nyer baru tahan lama n lubangnyer tak de la rosak yg mcm ko beli tu.

    ReplyDelete
  6. eh lupe...ni aku la...hehehe...yong..ada kakak tapi tak nak tanya...aku pun skrg ngah jahit manik gak...huhuhu...baru nak siap sebelah tangan...nak blajar t aku ajar ko ek..eku pun blaja ngan mak bee....

    ReplyDelete
  7. miss_slum:
    baik ko blaja mi sementara ada cikgu depan mata.aku ni susah2 kena p sana cari cikgu.huhu...

    yong:
    mana la aku tau hg pon tgh jait.
    sbb hg baru lg xmau la blajaq dr hg.nnt salah.yg basic2 ja blh la.hehe..

    ReplyDelete
  8. bgs ummi...belajar elok2..nanti raya aku tmeph bj kat ang...wat manik2 kat lengan

    ReplyDelete
  9. berjaya jugak walaupon hangat2 tahi.

    haha.

    tahniah!

    ReplyDelete
  10. liyana:
    boleh2..tp yg basic2 aja.aku try kat baju hg.hehe..

    kak yu:
    nampaknya cam taik dah hangat.manik pon tersadai je.tarik balik la ucapan tahniah tu kak u.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...