Wednesday, January 13, 2010

setahun berlalu

130110:genap setahun aku bergelar "government servant"
bermakna entri ini juga sudah setahun
cepatnya masa berlalu!
dalam setahun banyak benda aku belajar
dan masih banyak lagi yang perlu ditimba
kerja skarang memang lain sangat2 ngan kerja dulu

kalau dulu kerja tak perlu jumpa orang, tak perlu cakap dalam meeting (hadir meeting pon xbrapa perlu :p)
kerja skarang, macam2 orang aku jumpa,dalam seminggu kadang2 asyik meeting aje

kerja dulu, masuk pukul7 balik pukul3 (mase keje 8jam) itu sudah pasti
kerja skarang, klua rumah xnampak matahari, balik rumah kadang2 matahari dah takde

kerja dulu, duduk mengadap CAMS sambil layan prison break pon xpe
kerja skarang, kadang2 hanya sempat duduk amek napas je sebab kena menapak ke tempat user

kerja dulu takyah risau kena marah ngn bos besar (bos kecik xtakot pon.huhu...)
kerja skarang perlu tahan maki bila kadang2 ofis dilanda puting beliung akibat PMS bos (maap boss...)

kerja dulu boleh lepak2, makan2 dalam pantry yang besar dan selesa dan lengkap dengan astro
kerja skarang kadang2 nak makan pon tak sempat, nak harapkan pantry besar?sinki je ade

kerja dulu, kerusi sedap boleh laras dan tido dengan selesa
kerja skarang, kerusi bila duduk pon berbunyi macam nak patah

kerja dulu,bila CAMS bengong 8jam terasa macam 80jam
kerja skarang, 9jam tak cukup nak siapkan semua kerja

kerja dulu hari2 datang mengadap kerja yang sama(tutup mata pon bole buat :D)
kerja skarang, harini buat kerja A esok belum tentu dapat B (mungkin D,T,Z.huhu...)

tapi itu semua dulu.memang aku akan rindu keja dulu sampai bila2 sbb itu my first job
walaupon kerja skarang nampak susah (sapa cakap kerja gomen senang sila betulkan persepsi anda sekarang!) dengan fasiliti yang serba kekurangan (kalau nak dibandingkan dengan kerja kat pejabat kerajaan lain), aku hepi dengan kerja ni
kadang2 rasa macam aku gila kerja pon ada
sampai bergaduh ngan ojie sebab balik lambat sangat
mungkin macam tu bila kita suka dengan apa yang kita buat (orang kampung aku kata komited :p)

kerja ni aku dapat jumpa ramai orang dari pelbagai peringkat
dari dr pakar, matron, sisters, nurses sampai pekerja am (yeyy...dah ada doc yang bole bagi MC)
jumpa vendor dan ada yang dah jadi kawan (berkembang network aku.klo nak buat MLM bole sangat.ekeke...)

sebab unit aku deal ngan semua orang (bermaksud almost 8000 pekerja HKL berpotensi untuk berurusan dengan kami) macam2 ragam orang aku jumpa
ada pangkat doc tapi perangai lebih rendah martabatnya dari tuttt..tutttt (ape aja,u decide)
ada pangkat tak seberapa tapi berlagak macam pengarah
tapi sebab kerja kena layankan aje
macam moto budaya korporat MOH: kami sedia membantu

macam tu la bila bekerja di hospital paling besar di malaysia & i'm proud to be part of it
kesimpulannya, saya suka rumah kerja saya!

muuuuahhh... :p


p/s: rase kekok sbb dah lame tak menulis lol

5 comments:

  1. dah setahun ker? tahniah..umi..
    syok jugak baca apa yg dibebelkan..negehehehe

    ReplyDelete
  2. hehe dah setahun ko kt HKL ek ummi.. betul2 keje gov bkn senang-lenang (aku masih lg senang-lenang sbb baru lg kot).. tp yg pasti byk lg aku kena bljr..
    aku 4 thn x pegang coding.. tbe2 kena tgk coding.. nangis babe..

    ReplyDelete
  3. hahaha

    harus ke membedakan keje baru dgn keje lama?

    kantoi la. cian kwn2 opis lame


    ^^

    ReplyDelete
  4. kak nora: yup,dah setaun.cpt sgt masa berlalu.rasa mcm xsempat buat apa2.huhu...

    azza:aku pon nnt kena pegang coding gak.bos aku dah hint2.adoii!!!

    kak u:nape ksian plak?xpaham.banyak lg advantage kat opis lama.klo bole mmg nak keja opis lama lg.huhu...

    ReplyDelete
  5. wah!! sonok baca..btol sgt pe yg dickp sal tmpat kerja bru akk tu..coz i pn dari situ..hehehee

    tp paling best tgok pic sndri kat situ..hahahahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...