Tuesday, June 22, 2010

tolong siapkan checklist saya!

saya dalam rangka menyiapkan checklist barang2 untuk baby dan diri sendiri semasa dalam pantang dan selepas pantang. so, to all my friends yang dah ada pengalaman harap dapat bantu. al-maklumla first time. takot terlepas apa2.huhu...

ini antara barang yang di suggest oleh ofismate (katanya yang paling asas);

for baby:
- minyak angin
- barut - dah survey kat 1 blog ni.dekat je ngn umah kalau nak order.
- tuam perut - ofismate nak minta mak dia buatkan
- napkin
- tilam - thnx to my MIL yang bersusah payah siapkan tilam kabu.siap anto jahit bunga lagi!

for mommy:
-tungku
-bengkung
-jamu
-air gamat - dah beli kat langkawi.tapi tak sure akan ada keberanian untuk minum atau tak :p
breast pump - tengah survey mana yang ok. sebarang cadangan amat dialu-alukan

hanya itu barang yang saya tau.sesape yang tau, harap boleh tolong lengkapkan checklist saya.

10 comments:

  1. byk lg tu x complete.. cuba try tgk kt sini http://www.mothercare.com.my/web/baby_checklist.htm

    or ko google2 la yg lain. nti aku check kot dlm email aku ada lg x checklist

    ReplyDelete
  2. azza:
    tq2..klo ada checklist utk dlm pantang bgtau ek.

    ReplyDelete
  3. ummi, minyak angin baby tu, guna minyak yuyi cap limau..
    pampers baby lak yg bagus mamy poko, tapi mahai sket la kan.
    jelly gamat tu bagus..aku minum gaklaa..
    tapi lepas minum jelly gamat terus minum air milo.. hahahaa..tak tahan bau dan rasanyaa...

    ReplyDelete
  4. gamat tu aku rasa KIV dulu kot.haha...
    hg makan jamu x?or beli set bersalin cap apa?

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. baru aku teringat.. set bersalin tu mak aku beli kt kedah. aku x igt lak nama ape. yg aku tau kotak kaler kuning. mak aku order kt makcik aku kt tikam batu. ni brand tak glamer pon.

    jamu mak aku x kasi makan sbb aku breastfeed so tkut baby tak tahan lak nti sebab jamu kan panas..

    aku pantang ada ngelat2 gak.. x pantang 100% hihi.. tp makan tu pantang la sbb takut effect kt baby

    ReplyDelete
  7. ummi.. p check email opis hang.. aku dh email panduan ibu hamil. complete semua benda utk hang n checklist.. nk wat post kat blog, panjang sgt.

    ReplyDelete
  8. aku nk bg cdgn pun tk tau..hihihh..
    ang due bila ummi?

    ReplyDelete
  9. azza:
    aku konon2 mcm nk pantang betol2 la.tp xtau la plak nnt mcm mana.la ni pon stakat nak sapu minyak kat perut pon malas.nikan nk pantang betol2.haha...

    linda:
    aku dah tgk panduan yg hg bagi tu.part yg takot pon ada.huhu..neway,thnx.

    liyana:
    aku due 1/11.nak melawat kat kg noo... :D

    ReplyDelete
  10. dkt dgn besdy aku
    hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...