Friday, July 16, 2010

medela vs spectra 3

dalam seminggu ni puas tanya kawan2 dan mengoogle cari breast pump. confused-nye nak buat pilihan antara Medela and Spectra 3. dua-dua ada pro & cons.

my choice is between this:

and this:


Medela Swing Pro & Cons:

Pro: Electric & Battery operated, imitates baby's sucking, 2-Phase Expression
Cons: Single pumping & lebih mahal compared to Spectra 3

saya belum bersedia untuk melabur pada freestyle ok!


Spectra 3 Pro & Cons:

Pro: Double pumping, adjustable suction power (rasanya takkan sakit sangat kot), backpack dia lawa (bak kata Azza) & yang paling penting lebih murah!
Cons: Electric operated only

semalam macam dah 'ter'decide nak beli Spectra 3 sebab kalau boleh nak double pumping. tapi bila survey ada macam-macam set la pulak. dah confused nak beli set yang mana.
yang kat sini nampak macam ok sebab dapat sampai 16 botol & ada 2 breastshield set. tapi perlu ke sampai 16 botol?
yang kat sini pulak juz ada 8 botol tp BPA free dan hanya 1 breastshield. dan taktau apa beza yang ni dan yang ini. harga sama jer.

huh! confused nak pilih. beza harga pon tak banyak mana. jadi kepada mommy2 out there yang ada experience, sebarang komen dan cadangan daripada anda saya dahului dengan ucapan terima kasih. hehehe...

6 comments:

  1. ummi..member aku kai medela..dier ckp ok..sng nak kai

    ReplyDelete
  2. botol yang banyak adalah sgt diperlukan.. xkan nak rotate botol yg sama kan. kalo aku, satu hari dalam 4,5 botol. so kena standby lg 5,6 botol kosong lagi. aku malas nak transfer2 kat bekas lain.

    kalo other option utk storage pakai plastic bag ke or mcm bekas avent tu ke, bekas dadih ke.. tak payah pakai botol byk2.

    ReplyDelete
  3. liyana:
    tu la.medela mmg ok.tp yg pakai spectra pon ckp ok.

    azza:
    ooo...akan ku consider yg tu.bila dah banyak botol,harap2 production pon banyak banyak jugak.huhu...

    ReplyDelete
  4. cmtu nak kene beli freezer kan. em.. Nana pakai medela kot nti :)

    ReplyDelete
  5. heheh tepuk dada tnya selera..botol byk mmg sgt diperlukan..sy ade 30++ botol storage..so 16 tu ok la..
    heheh selamat membuat pilihan yang bijak!!

    ReplyDelete
  6. suria:
    i'll stick to spectra 3.tp stylo mama backpack set tu dah xde stock.cari kat kedai lain mcm mahal je.huhu..
    rasanya beli mcm set su tu kot :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...