Monday, August 23, 2010

unknown dish

harini terasa nak share salah satu masakan yang aku suka bila balik perak. nama masakan ni aku kurang pasti sebab setiap kali my MIL cakap aku tak berapa amek kisah. hanya ingat nak makan je. lgpon namanya macam pelik sket. huhu...


creamy yummy fish :p

bahan-bahannye:
ikan bakar (tak kesah ikan ape kot. tapi my MIL selalu buat ikan lome-spt dlm gambar di atas)

untuk kuah:
santan
daun cekur & bawang besar - dihiris halus
cili merah+belacan+garam+sedikit gula - ditumbuk (mcm nak buat sambal belacan)

bagi yang tak tau daun cekur, ni le rupanya. aku dah tolong google-kan:

image thnx to google.

cara:

campurkan semua bahan kuah & kacau hingga sebati. kemudian rendamkan ikan ke dalam kuah.

sangat senang kan? cuma yang lecehnya nak membako ikan tu le. huhu...
nak tau sedap ke tak, cuba makan dengan nasi panas. confirm bole habis nasi seperiuk (aku la tu)

selamat mencuba!

0 chocolate bar left:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...