Wednesday, September 22, 2010

update 3rd trimester

mood untuk update blog dah 'kureng'. untuk clearkan spider web yang bersirat, update la sket pasal kondisi aku bila dah masuk trimester ketiga nih. sedar tak sedar dah 34 minggu. tinggal lebih kurang 6 minggu lagi. kalau bersalin awal, mungkin plus minus tinggal 4 minggu je lagi. wahh... sangat berdebar ok! skarang ni mulut asyik kumat kamit baca doa Nabi Yunus. semoga Allah mudahkan proses bersalin nanti. Aminn....

- last checkup Isnin lepas berat badan naik mendadak sebanyak 4kilo. al-maklumlah, raya kan?

- masa raya semua tego perut aku kecik je. tak nampak macam 8 bulan. tapi skarang tiba-tiba je rasa perut membesar dengan mendadak. huhu...

- oleh sebab perut dah besar, nak tido malam pon dah tak lena. semua posisi serba tak kena. sakit belakang toksah cakap.

- tiap-tiap malam pulak harus bangun kencing at least 3 kali.

- minggu lepas (week 33) terasa alahan masa 1st trimester. bila perut masuk angin dah tak lalu nak makan dan muntah itu haruslah kan. jadi untuk mengelakkan perut masuk angin, terpaksa makan berulang. selang 2 jam aku akan rasa lapar. mau perut tak besar, u!

- start last week jugak aku terasa teringin sangat nak makan sabun mandi. masa berus gigi pulak rasa nak telan ubat gigi. serius sangat teringin tapi akal waras aku still boleh control lagi. tak tau sampai bila boleh tahan. kalau tak makan adakah anak aku akan meleleh air liurnya lepas bersalin nanti? huhu...

- dah masuk stage ketiga ni jugak panas badan semakin menjadi-jadi. tido malam harus on air-cond dan pasang kipas. kalau duduk kat hall memang bermandikan peluh la.

- kulit tiba-tiba naik ruam yang gatal. habis berparut sampai masa scan last week dressa tu siap tanya, kena chicken pox ke? ngeee...

- alhamdulillah, kaki aku masih normal. takde bengkak-bengkak. cumanya bila banyak berdiri akan rasa kebas sikit.

- even dah masuk final stage, beg spital baru packing separuh. dah emergency baru kelam kabut nak pack kot. haha...

ok, sekian terima kasih. terupdate jugak blog :D

9 comments:

  1. isk isk..lagi cukup bulan lg mcm2 no umi...mana gambar terbaru? umi kiranya lg se bulan lebh dah nk deliver...bestnya...

    take care yer

    Selamat hari raya

    ReplyDelete
  2. bab gatal-gatal tu mmg tak tahan la.. tergaru-garu je kt perut..

    kalo nak best tido.. buh bantal byk2 kt belakng, kt kaki so tak la terasa sakit sgt pinggang..

    aku dulu penah cramp kaki.. lama gak kena tu sampai nangis2.. dah la duk kt umah sorg2 time tu.. tgh syok2 tido balik keje shift malam.. tbe2 je kaki kena cramp..

    ReplyDelete
  3. kak nora:
    gambar terbaru xde la k.nora.raya aritu pon sekeping gambo pon xamek.huhu...

    azza:
    ko boh bantal banyak2 pas2 tido terlentang ke mengiring? baby aku marah tido terlentang.huhu...

    cramp dah xde sgt.klo cramp pon sikit2 je.yg aku perasan kalo boh bantal kat kaki mesti aku cramp. dulu mula2 cramp soh husband aku betolkan boleh dia ckp nk buat mcm mana.lps 2 aku dah tau cara nak betolkan sendiri.cramp tgh malam pon xyah kejutkan dia.

    ReplyDelete
  4. semoga semua nya selamat..
    selamat menempuh alam sebagai seorang ibu...

    ReplyDelete
  5. aku cramp masa dah 30++ weeks. first time kena lak tu aku sorg2.. nak luruskan kaki pun tak boleh time tu. sepanjang pregnant cramp aku 2 kali je.

    aku x bape suka tido terlentang.. rasa ssh nak nafas. selalu tido mengiring je.

    ReplyDelete
  6. zera:thnx :)

    azza:igt ko tido terlentang sbb letak banyak bantal.aku tido mengiring xtau nk letak bantal kat mana.huhu...

    ReplyDelete
  7. aku dulu nak uncrampkan,aku angkat kaki letak atas lantai.errr means biar tapak kaki mencecah permukaan lantai.few time buat mcm tu,kejap je ok da.klo diurut2 or dibelai,lagi cramp plak.
    eee kejap je kan.within few weeks je.eh,btw scan nampak boy ke girl?

    ReplyDelete
  8. yuhuuu.. masa anak sulung, aku bersalin minggu ke 37.. heee

    ReplyDelete
  9. sera:
    ye la sera.xlame dah ni.berdebar2 pulak.hehe...keputusan scan rahsia.dah confirm nnt baru announce.huhu...

    linda:
    harap2 aku pon bersalin cepat.xmo lambat2.xsabaq dah nak tgk muka baby :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...