Monday, October 4, 2010

masak lemak ciliapi ikan masin & nenas

untuk dinner malam ni try masak masak lemak ciliapi ikan talang ngan nenas. rajin pulak aku memasak time sarat-sarat cenggini ye! dari bulan puasa aritu dah teringin nak buat menu ni sendiri tapi tak berkesempatan. asal gi cafe spital, ada lauk ni je aku beli. nasib baik sedap.

so, malam ni try buat sendiri for the 1st time. resipi amek dari SINI. banyak resipi yang di ambil tapi belum dicuba. takpe, try satu-satu. huhu...

inilah hasilnya ye puan-puan:


ghope sebelum masuk santan
(mase ni bau dia dah buat perut berkeroncong)


ghope lepas masuk santan

rasanya? huk2... boleh la kot untuk cubaan pertama. masih boleh diperbaiki.

dah mendidih baru aku call tanya pendapat mak. cara yang mak aku ajar agak terbalik dari resipi yang aku ikut. mungkin cara orang kedah lain kot.

mak aku cakap kena masak ciliapi + santan cair dulu baru masuk ikan & nenas. dah masak ikan baru masukkan santan pekat. plus, dari resipi tu tak de soh masukkan asam keping tapi mak aku cakap masak ikan walaupon ada nenas kena masukkan asam keping gak sikit untuk hilangkan rasa payau. patut le rasa semacam je. kuikuikui...

takpe2... practise make perfect. nanti cuba lagi yer!

3 comments:

  1. baunya hingga ke sini owhh..sedapp.

    ReplyDelete
  2. tipu la tu bau sampai ke sana.huhu...

    ReplyDelete
  3. kalo xsilap aku la org n9 wat cmnih plak...cili padi_ kunyit tumbuk tue ko masak ngan ikan dulu..biar seminit...pastu masuk sikit santan cair...bg empuk kaw2 punya..pastu baru santan pekat..sekejap je..pastu tutup api..huhuhu...asam keping mmg kena ada..nk bg masam and ilang bau ikan sbb nenas xkuat pon masam die...kalo dlm lauk la...dah jd gulai cilipadi yang pekat dan sodap...garam + gula secukup rasa yer..jgn dilupa..hehehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...