Tuesday, April 12, 2011

Semua Tak Sihat

Since Sera suruh story, then I story yer Sera! :)


Start hari Sabtu malam dah nampak tanda-tanda selsema kat Naufal. Hari Ahad nampak macam banyak pulak hingusnya. Plus ada batuk-batuk sikit. Masa bagi ubat pagi Ahad masih ok, boleh telan. Bila bagi ubat sesi petang dia muntah. Then try ubat lain pulak. Muntah jugak. Bagi susu muntah, Nestum pon muntah.

Ok takpe. Monitor dulu.


Malamnya, memang setiap kali bagi susu dia muntah. Tak ingat pulak berapa kali bagi. Even minum sikit-sikit pon muntah jugak. Kesian pulak tengok. Dah la dari petang dah kurang makan. Sambil-sambil tu check temperature dia. Ada lower grade fever.


Pukul 4 pagi, dia merengek nak susu. Bila bagi memang muntah teruk sangat. Badan pon dah panas. Check suhu 38C. At the same time dia asyik cirit je. Terus decide nak pegi A&E HKL. Inilah akibatnya asyik bertangguh nak amek insurance. Baru 2 minggu register Prudential untuk Naufal. Orang tu cakap 30 hari baru boleh guna :(


Then doctor decide untuk admit sebab takot takda tenaga due to lost fluids.


1st day


Hari first, tak kena masuk air lagi. Doc cakap kalau boleh nak elak drip sebab kesian. Tengok dia pon macam aktif je. Early diagnosed doc suspect H1N1. Suspect jer ye! Nasib baik test H1N1 negative. Suspend je!

Hari kedua, tengok dia tido tak mau bangun-bangun. Lamanye la tido. Bila kejut pon macam tak larat sangat nak buka mata. Masa ni dah start tak nak minum susu. Cirit-birit pulak on going. Masa ni asyik bagi 100 plus aje sebab dia taknak ORS. Demam pulak kejap naik kejap turun. Then doc decide nak drip sebab tengok dia lemah sangat. Tapi lepas kena cucuk aktif tak ingat la pulak. Saja cari penyakit. Sampai tercabut line drip tu. Since dah tercabut doc cakap tak yah continue sebab tengok dia pon dah makin galak. Huhu...

2nd day; sebelum kena cucuk


Hari ketiga nampak macam dah ok sikit. Tapi susu still takmau. Cirit dah jarang-jarang. Memang berharap nak discaj hari ni. Dah tak tahan dok spital.


Sebab dia taknak susu & still cirit ramai suggest suruh bagi soy based milk. Jadi pergi la cari susu soya pulak. Beli Isomil, Glukose & Karihome kot-kot dia nak susu yang seakan-akan susu ibu. Isomil lansung tak mau. Karihome pulak, lepas minum lagi cirit. Last-last bagi Glukose untuk replace 100 plus.


Hari Sabtu Naufal dah sihat (tapi still taknak susu) ibu ngan ayah pulak muntah & cirit. Jumaat malam dah start muntah. Naufal pulak asyik jaga mungkin lapar sebab minum glukose je. Hari Sabtu ibu dah nangis sebab tak larat nak jaga Naufal dah. Nasib baik mama Naufal ok bila mintak tolong jagakan Naufal. Siap datang amek kat rumah lagi. Huhu... Dapat la tido puas sikit.


Dalam pukul 5 lebih mama Naufal dah hantar balik sebab tiba-tiba muka & badan dia naik merah-merah. Macam-macam penyakit pulak budak kecek nih. Pergi klinik doc cakap alergik. Tak tau alergik apa.


Udang bakar!

Oh, start semalam baru dia nak minum susu. Baru tau caranya. Nak minum susu pon kena jumpa sagi budak nih. Ish3...


Kesimpulannya, minggu lepas memang minggu sakit untuk keluarga Naufal. Huhu...


Eh,dah update terpanjang la pulak. Aku memang tak reti nak shortcut. Orang jujur la katakan. Hahaha...

4 comments:

  1. alahai.anak beranak xsihat minggu lepas ye..diarhea ni katanya mudah berjangkit.lagi2 kalau berkongsi toilet menurut doc yg sera jumpa dulu.

    sian naufal kena cucuk2.teringat anak kawan,katanya semam n cirit birit juga,kena admit.pehtu katanya rotovirus klo x silap.

    ummi, sagi tu ape?ORS tu ape? :D


    terima kasih ummi sebab cecitececite kat sini!i guess semua da sihat la kan!Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  2. suria:
    warded sebab demam+batuk+muntah+cirit.pakej lengkap ;)

    sera:
    umi google kalau rotovirus mmg berjangkit.tp naufal xde virus tu.ibu n ayah dia cirit sbb ibunya salah masak.huhu...

    ORS tu air garam.
    sagi tu susah nak explain.kena buat entry khas kot.kuikuikui...

    ReplyDelete
  3. hahahha another entry because of me!

    yg anak kwn tu,katanya doc detect kat stool baby die.tp ye lah mcm2 penyebab diarhea ni kan.:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...