Monday, February 13, 2012

Kes Bayi Tersedak Susu

Rasanya ramai (terutama ibu-ibu) yang dah sedia maklum akan kes ni:

Pagi tadi terbaca kat fb one of my friend yang duduk satu ward dengan baby ni. Dia cakap sepatutnya baby ni discaj sama hari dengan baby dia. Tapi tah kenapa masa dia dah discaj this Angel tak discaj lagi. Dia jugak cakap this Angel sangat baik. Tidur malam tak meragam pon even lepas mak dia balik rumah sampai mak dia datang balik pagi tu. Malam berikutnya mak-mak kat wad dengar baby ni asyik menangis. Diorang dah suruh nurse tengokkan tapi... Yang tu aku tak mau komen takot jadi fitnah.

Memang sangat kesian bila jadi macam ni. Anak first pulak tu. Aku tak faham polisi hospital lain macam mana (in this case the HSA). Adakah memang mak tak dibenarkan jaga anak kat wad or mak yang tak nak jaga sebab tak diberikan katil. Aku tanya kawan aku dia pon tak boleh nak sahkan kenapa mak baby ni tak jaga baby dia. Tapi dia ada cakap, masa baby dia warded pon memang mula-mula tak dapat katil. Juz dapat kerusi. Tapi dia tak kisah as long as dia ada dengan anak dia.

Masa Naufal warded kat HKL dulu pon macam tu. Dari subuh check-in sampai tengah hari baru dapat katil. At least diorang cuba dapatkan katil untuk mak-mak. Itu yang aku suka pasal HKL. Kalau nak tau sapa yang nak bersalin tapi hospital tu tolak sebab maternity ward penuh, sila la ke HKL sebab HKL takkan tolak patient. Kalau dah sampai masa nak bersalin diorang akan terima jugak. Tapi orang still keep complaining about HKL. Guna katil tak selesa la, sesak la. Ape nak kesah ke katil kalau nyawa ko dah selamat? Kalau aku tak kisah duduk atas lantai sekalipun asalkan aku sendiri yang jaga anak aku.

Untuk kes ni, tak tau nak salahkan siapa. Mak baby, nurse or mak-mak di sekeliling baby ni yang mendengar baby ni menangis malam tu. Mungkin mak-mak tu dah cuba sedaya upaya. Tapi apakan daya. Hanya Allah yang lebih mengetahui.

2 comments:

  1. beraninya mak Angel tu tinggalkan dia? anak sulung lak tu...bukan la sy nak salahkan mak dia... perkara dah nak jadi, tuhan lebih sygkan si kecil tu kan...

    my Nufail pon pernah kena tahan wad utk 1 malam...hu3... ngan baru pas bersalin... kena rengit lak tu... tak dapt tido lena... nak tinggal lelama pun tak sanggup... kalau pi bilik air tu nak jer cepat2 dtg balik kat baby...

    ReplyDelete
  2. betul tu syu.mmg nak pegi toilet pon nak cepat2 balik ke katil.inikan pulak nak tinggal semalaman kat hospital sorang2.mmg tak sanggup la.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...